Blog

A kávé ízjegyeinek nyomában - Latin-Amerika termőterületei

Kávékultúra
Szűrés törlése
2024.03.21 11:00
A kávé ízjegyeinek nyomában - Latin-Amerika termőterületei

Te hogyan írnád le a kedvenc kávéd ízét? Frissítő citrusos, zamatos gyümölcsös, lágy csokoládés vagy pörkölt, mogyorós aroma. Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel találkozhatsz egy-egy kávé leírását olvasva. De mit jelentenek ezek a tulajdonságok? Egyáltalán mitől függenek a kávé ízjegyei? Új blogcikkünkben ezt igyekszünk körbejárni, valamint meginvitálunk Latin-Amerika elbűvölő világába, amely során megismerheted a legnépszerűbb termőterületeket és kávékülönlegességeiket is!

Hogyan jellemezhető a kávé ízvilága?

Ha egy kávé ízprofiljára vagyunk kíváncsiak, akkor jellemzően a testesség, a savasság és a kávé ízjegyeinek, aromáinak dimenzióiban kell kiismerni magunkat. Bár elsőre idegennek, sőt, ijesztőnek hangozhatnak a kifejezések, nem atomfizikáról van szó!

A testesség például az ital teltségére, sűrűségére vonatkozik. Ha a fogyasztott kávé testesebb, akkor koncentráltabb ízintenzitással számolhatunk, ellenkező esetben a kávé vizesebb, lágyabb hatást kelt. A savasság azt határozza meg, hogy mennyire markánsnak, élénknek érezzük az italt. A savasság foka sok mindentől függ, például a kávé származásától, azaz a termőterülettől, de magától a pörköléstől is. A sötétebb, erősebb pörkölés minden esetben halványít a az ízjegyeken és a kávé savasságát is csökkenti.

A testesség és a savasság mellett a kávét szokás még különböző aromák mentén is jellemezni. Megkülönböztetünk gyümölcsös ízjegyeket, ahol a bogyós gyümölcsöktől, a trópusi különlegességeken át, a sárgabarackig bármi előfordul. Találkozhatunk citrusos ízvilágú italokkal, amelyek a citrom, a narancs vagy grapefruit fanyar aromáit idézik. Ezen kívül pedig nagy népszerűségnek örvendenek a kakaós, étcsokoládéra vagy süteményre emlékeztető kávékülönlegességek.

Ha tisztában vagy a kávé ízjegyével, nagy meglepetés nem érhet és biztosan olyan kávébabot választasz majd, amely megegyezik a te egyedi ízléseddel!

Mitől függenek a kávé ízjegyei?

Természetesen nem lehet csupán egyetlen tényezőre visszavezetni a kávé nyújtotta ízélményt, ennél jóval komplexebb dologról van szó. A befolyásoló tényezőkhöz tartozik többek között a termőterület, a kávégyümölcs termesztési és feldolgozási módja, a pörkölés, illetve az ital elkészítésének folyamata is. A tökéletes végeredményhez minden egyes lépés kulcsfontosságú, alapvetően a termőterület és a termesztési körülmények alakítják ki a kávé alap ízjegyeit.

A termesztési és feldolgozási körülményeket összefoglaló néven terroirnek nevezzük. A terroirhez hozzátartozik:

  • a klíma (a hőmérséklet, a csapadék mennyisége, a páratartalom vagy a napsütéses órák száma),
  • a talaj összetétele (ásványianyag-tartalma meghatározza, hogy mennyire kedvező az adott terület a kávétermesztéshez),
  • a terület fekvése (milyenek a domborzati viszonyok, milyen magasságban termesztik a növényt, van-e a közelben vízforrás, például folyó),
  • végül az emberi tényező és a hagyomány (amely a kávé földművelési és feldolgozási folyamatára vonatkozik).

/Kép forrása: Helena Coffee Vietnam/

A kávétermesztéshez legalkalmasabb területek az úgynevezett Kávé-övben, az Egyenlítő mentén helyezkednek el, ahol az éghajlat és a természeti viszonyok leginkább kedveznek a növény termesztéséhez. Összességében több, mint 70 ország szerepel a világ kávétermesztőinek listáján. Cikkünkben most Latin-Amerika térségét mutatjuk be, pontosan négy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő régiót, amelyek szemes kávéit kínálatunkban is megtalálod!

Latin-Amerika termőterületei

Honduras

Bár Honduras exportmennyiséget tekintve nem emelkedik a legnagyobb kávétermesztők rangjára, mégis egyre inkább felkapott gazdag és komplex ízvilágú kávébabjai miatt. Ízjegyek tekintetében a hondurasi kávé széles skálán mozog, ahol egyaránt megtalálhatóak a könnyed, gyümölcsös és a testesebb, csokoládés aromák is. Utóbbi kategóriában kínáljuk prémium minőségű szemes kávénkat, amelyet az enyhe füstös aroma tesz igazán különlegessé.

Nicaragua

Amit nem teljesít mennyiségben, azt kárpótolja minőségben. Hasonlóan Hondurashoz, ezt a régiót sem jellemzi kimagasló export. Az ásványi és vulkanikus anyagokban gazdag talajnak köszönhetően viszont a nicaraguai kávé igazi kuriózumnak számít a specialty-k világában. Plusz pont, hogy az alkalmazott termesztési hagyomány miatt, termékeik 100%-ban organikusak. A növényt hatalmas fák lombkoronái alá ültetik, amely így természetes védelmet és tápanyagot nyújt a kávénövény számára, kiküszöbölve a rovarirtószerek és a műtrágya használatát.

Guatemala

Ha kávétermesztésről van szó, akkor bizony Guatemala Közép-Amerika ékszeresdoboza. A régió természeti adottságai, a szubtrópusi éghajlat és hosszú, esős évszak rendkívül kedvező a kávétermesztésnek. Az édeskés, savakban és testességben harmonikus egyveleget alkotó jegyeknek köszönhetően a guatemalai kávé bárki ízlésvilágába könnyen beleilleszkedik. Kávébabjaik egyaránt alkalmasak egy sűrű espresso, valamint egy koncentráltabb aromájú, tejes változat elkészítéséhez.

Kolumbia

Ezzel el is érkeztünk az igazi nagyágyúhoz. Kolumbia dobogós helyen, a világ harmadik legnagyobb kávétermesztő országa (az első helyezett Brazília, szintén a latin-amerikai térségben található). Az ország nemcsak a világ kávétermelésének mintegy 15%-át látja el, de a felmérések szerint a legjobb minőségű kávé hazája is egyben. Legkedveltebb termékük a Supremo 100%-ban Arabica kávéból készült, amely a Robusta keverékekkel szemben, kevésbé keserű, mérsékelt koffeintartalmát tekintve pedig kifinomult kávéélményt biztosít.

Reméljük, hogy cikkünk segített, hogy könnyebben eligazodj a kávé ízjegyek labirintusában és arra is kedvet kaptál, hogy felfedezd Közép- és Dél-Amerika legkedveltebb szemes kávéit.